Kukoricás kenyér







Ezt a kenyeret azért készítettem, mert kíváncsi voltam, hogy a kukoricaliszt hogy "viselkedik". Hááát, nagyon nem nyűgözött le... Ízre semleges, állagra viszont olyan, mintha a kenyeret réteslisztből készítettük volna. Kissé durva szemcsés lett, nem az a selymes, amit megszoktunk. De mivel isteni házi krémsajtunk van, nem okozott problémát a kenyér elfogyasztása. Különlegességnek jó volt. Lehet, hogy készül máskor is, de mindenképpen megváltoztatom a búzaliszt/kukoricaliszt arányt a búzaliszt javára.

Hozzávalók:

30 dkg BL80 liszt
20 dkg kukoricaliszt ebben az esetben, legközelebb 40 dkg BL80, 10 dkg kukoricaliszt
2 tk. tengeri só
2 ek. olivaolaj
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
kb. 4 dl víz
25 dkg öregtészta

A szokásos módon elkészítjük a kenyértésztát, tetszés szerint dekoráljuk. Sütés előtt ollóval megcsipkedtem a tetejét, hogy rusztikusabb legyen a felülete. Kelesztés után lisztezett sütőzacskóba tesszük, még egy kicsit kelesztjük, vizet spriccelünk a sütőzacskóba. A zacskót lezárjuk, 190 fokon kb. 30 percig sütjük.
A kenyérnek a kukoricaliszttől szép sárga színe lett. Dagasztáskor sokkal több vizet vesz fel a tészta, mint a fehérkenyér esetében, és süléskor nem emelkedik olyan magasra, mint a fehérkenyér.
Összességében egy jó közepes osztályzatot kapott. Nah jó, négyes alá-t... :-))





13 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen kicifráztad a tetejét :-)
    Kukoricalisztből 10-15%-nál nem szoktam többet tenni bele. És inkább kisebb cipókat sütök belőle.Szeretem, de gyorsabban kiszárad mint a "normál" kenyér.

    VálaszTörlés
  2. Hát azért megkennék egy nagy szeletet belőle jó kis libazsírral, dobnék rá jó pár karika hagymát... :)) Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  3. A külleme viszont jeles! Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Raindrop-hoz csatlakozom, megyek is és csinálok egy jó kis zíros kenyeret hagymával:)) puszi

    VálaszTörlés
  5. Szépségre, küllemre tökéletes,nem tudom, mi lehetett a gond.....
    Én arra emlékszem, hogy Szicíliában imádtuk a szerintem tisztán kukoricalisztből sütött kenyeret. Abból gondolom, hogy az volt, mert aranysárga volt a bele, mint a kukoricalisztnek...És nem is volt száraz!
    Na, az komolyan nagyon finom volt, érdemes kísérletezni!!!

    VálaszTörlés
  6. Nyafkamacska, igen, ez volt nekem is az érzésem, hogy legközelebb jóval kevesebb kukoricalisztet fogok bele tenni. :-)

    Raindrop, a vendégem vagy egy karéjra! :-))

    Kiskukta, köszönöm szépen! :-))

    Réka, puszillak! :-))

    Trinity, nem tudom, hogy mi lehetett a gond. Talán több olaj kellett volna, fogalmam sincs. Még próbálkozom, a kukoricalisztet mindenképpen csökkentem. Hja, az olasz pékáru... Fenséges! Jó lenne tőlük minél többet tanulni! :-))

    VálaszTörlés
  7. Húha, de szép! Yasmine, te nagyon szépeket tudsz alkotni! Csodállak!!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűűűűűűűűű!!!
    Nagyon szépen megformáztad.-))

    VálaszTörlés
  9. Kár hogy nem tudom megkóstolni. A dekoráció, vagyis a kenyér megdíszítése fantasztikus lett!
    Ez saját ötleted? Nagyon klassz!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, lányok! :-))

    Köszönöm, Sándor! Igen, saját ötlet. Már egyre gyakrabban "működök" saját ihlet alapján. Végre, végre :-))

    VálaszTörlés
  11. Azért irántad érzett csodálatom töretlen, a kenyér szép lett és a színe is csodás! Lehet, hogy tényleg sok volt a kukoricaliszt, de csak így lehet kísérletezni!:))

    VálaszTörlés